1: Waarom zou ik elektrisch gaan varen?

Voor uzelf

Een elektrische aandrijving zorgt voor rust aan boord. U geniet ongestoord van de natuurlijke geluiden op het water en van elkaar. De motor is makkelijk te bedienen en uw display vertelt u precies hoe lang u nog kunt varen. En: met uw elektrische boot kunt u ook in de toekomst nog overal terecht!

Voor de natuur

Uw stilte is ook een zegening voor het leven om u heen. U verstoort de stilte niet en de zuiverheid van het oppervlaktewater.

Voor het milieu

We weten dat de CO2 en andere uitstoot drastisch omlaag moet om het klimaat te redden. Daaraan levert u een optimale bijdrage met de elektrische aandrijving.

2: Hoe lang kan ik varen?

Als u wilt: de hele dag! Uitgaande van een normale kruissnelheid. De hele dag volgas varen is meestal niet haalbaar. U moet zich alleen wel de vraag stellen: hoe lang wil ik kunnen varen op een dag? Bijna niemand wil de hele dag achter het stuur van zijn boot staan. Belangrijk is dus hoeveel motoruren er op een dag echt worden gemaakt. Als indicatie hier wat typische gebruikssituaties:

VAARGEBIED GEBRUIK MOTORUREN PER DAG
Op de plas, in de stad Kleine tochten binnen binnen een plassengebied of in een stad,
afgelegde afstand tot 20 km.
2-3 uur
Regio Dagtochten binnen een regio, afstand tot 40 km. 3-4 uur
Landelijk Tochten in vakanties voor langere afstanden, tot 60 km. per dag 5-6 uur
Landelijk Lange vaardagen, ter overbrugging van langere afstanden,
tot 80 km. Of gebruik bij bootverhuur van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat
7-8 uur
3: Hoe hard kan ik varen?

In principe: net zo hard als een boot met diesel- of benzinemotor. Maar houdt u rekening met de wetten van het varen. Voor niet planerende boten is de maximum snelheid nl. gelijk aan de zgn. rompsnelheid. Dat is de snelheid waarbij de golflengte van de boeggolf net zo lang is als waterlijnlengte van uw boot. Hoe dichter bij die rompsnelheid, hoe meer energie wordt verbruikt (of verspild) voor het maken van golven. En u kunt wel iets harder varen, maar dat vergt echt veel meer vermogen, en dus verbruik. Een meer economische kruissnelheid ligt iets lager. Hier een indicatie:

Bootlengte op de waterlijn 4 m. 6 m. 8 m. 10 m.
Rompsnelheid in km/u. 9 11 12,5 14
Kruissnelheid 7 8 9 10

Let wel: niet iedere boot is en vaart hetzelfde; het zijn indicaties.

4: Welk motorvermogen heb ik nodig?

Wij gaan ervan uit dat uw motor voldoende maximaal vermogen moet hebben om uw boot op zijn rompsnelheid te brengen, zoals hierboven bij de 3e vraag omschreven. Meer is in principe niet nodig, want dat levert niet of nauwelijks extra snelheid op. Het gaat er dus niet zozeer om hoeveel PK verbrandinsgmotor uw elektrisch aandrijving vervangt, maar wat uw boot echt nodig heeft. Vaak worden dieselmotoren te groot gekozen, omdat deze dan “rustiger loopt” of meer cilinders heeft. Daarvan is bij elektrische aandrijving natuurlijk geen sprake. Hier een indicatie van het vermogen dat u nodig heeft, afhankelijk van bootlengte en gewicht:

VERMOGEN ELEKTRISCHE AANDRIJVING VERMOGEN VERGELIJKBAAR MET
(SNELHEID – STUWKRACHT)
VOOR BOTEN
2 – 2,5 kW 5 – 6 PK Tot 6 m. lengte of 2 ton waterverplaatsing
4 – 5 kW 10 – 12 PK Tot 8 m. lengte of 3 ton waterverplaatsing
10.0 20 – 25 PK Tot 10 m. lengte of 7,5 ton waterverplaatsing

Om de kruissnelheid te behalen heeft u aanzienlijk minder vermogen nodig. Onderstaand een indicatie:

Lengte op de waterlijn 4 m. 6 m. 8 m. 10 m.
Kruissnelheid 7 8 9 10
Benodigd vermogen (kW) 0,75 1 2 4

Realiseert u zich wel dat elke boot anders is. Een slanke, efficiënt varende boot vraagt bijvoorbeeld minder vermogen dan een brede, minder efficiënt varende boot. Hetzelfde geldt voor een licht gebouwde of zware boten. En zeilboten hebben door hun mast vaak meer windweerstand dan motorboten. Maar ook het vaargebied is van belang. Bij varen op beschut water en voor kortere afstanden kan een lichtere motor toegepast worden dan bij varen op ruim water.
Vraag uw werf of dealer naar een specifiek advies voor uw boot.

5: Hoeveel en welke accu’s heb ik nodig?

Als u aan de hand van bovenstaande weet hoe lang u per dag wilt kunnen varen en hoeveel vermogen u nodig heeft om de kruissnelheid van uw boot te behalen kunt u berekenen hoeveel accucapaciteit u nodig heeft. Dit gaat via de volgende formule:

_________________________ (u) X _________________ (kW) = _________________________(kWu)

Gewenst aantal vaaruren    Benodigd vermogen    Benodigde netto accu capaciteit