Varen met een elektrische buitenboordmotor : Stil, schoon, geruisloos en milieuvriendelijk

Voordelen:

Loopt de motor wel echt? Ik hoor niks, ik voel niks en ik ruik niks. Dat zijn voor veel mensen misschien wel direct de belangrijkste redenen om voor een elektrisch aangedreven boot te kiezen. Een elektromotor hoor je hooguit zachtjes zoemen, net als de schroef die door het water gaat. Daarnaast is het varen met een elektrische buitenboordmotor stukken rustiger doordat er geen trillende cilinders meer aan boord zijn. Zo zijn er nog wel meer voordelen te noemen. Elektriciteit stinkt niet zoals een benzine- of dieselmotor. Bovendien hoeft er niet getankt te worden, dus geen vieze handen meer aan boord. En ook olie verversen is verleden tijd met een elektromotor in een sloep. En daar komt nog eens bij dat elektrisch varen heel wat milieuvriendelijker is dan met een traditionele verbrandingsmotor. Alleen zelf roeien is nog een stukje duurzamer.

Maar wat zijn de nadelen van een elektrische buitenboordmotor?

Als er alleen maar voordelen aan elektrisch varen zouden zitten, dan zouden we waarschijnlijke wel meer van die stille, elektrische sloepen zien rondvaren. Elektriciteit is op het water nu eenmaal wat minder makkelijk verkrijgbaar, waardoor het opladen van de accu’s lang niet altijd mogelijk is. Wie zijn boot in de gracht heeft liggen of bijvoorbeeld in een natuurhaven, heeft nu eenmaal vaak geen stopcontact aan de steiger. Daarnaast is de actieradius van een elektrische sloep een stuk kleiner dan van een diesel- of benzine aangedreven boot. Nu kun je natuurlijk extra accu’s bijplaatsen, maar dat is nu juist wat elektrisch varen zo kostbaar maakt. Bovendien is een jerrycan benzine zo gevuld, een accu bijladen kost al gauw enkele uren. Tot slot zijn de elektrische motoren over het algemeen een stukje minder krachtig dan verbrandingsmotoren. Een elektrische buitenboordmotor met volledig volle accu’s is goed om ongeveer 8 uur mee te varen. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van hoe hard er gevaren wordt, maar grof gesteld gaan de accu’s een volle dag mee. Volledig opladen van de accu’s aan boord duurt zo’n 6 tot 8 uur. Met andere woorden: de boot moet na een vaartocht ’s nachts aan het stroom. Centraal op de middenconsole is een display aangebracht dat aangeeft hoeveel vermogen er nog in de accu’s zit.

MinnKota

De Minn Kota Endura elektrische buitenboordmotor staat bekend om zijn betrouwbaarheid en bedieningsgemak. Ze zijn er in diverse uitvoeringen. Het is belangrijk om het juiste model te nemen. Te licht zal tot gevolgen hebben dat de boot slecht manoeuvreerbaar is, de snelheid te laag is en dat er te weinig vermogen is om stroom en/of wind te compenseren. Een te zware motor zal een onnodig hoog stroomverbruik tot gevolg hebben waardoor de vaarduur bekort wordt. De maximale haalbare snelheid met een zwaardere motor maar heel weinig toenemen.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over de elektrische buitenboordmotor?
Neem dan contact op met Slikkendam Watersport.
WIj kunnen u verder helpen met het maken van de juiste keuze.

Torqeedo

Torqeedo is het topsegment van de markt van fluister- en elektrische buitenboordmotoren.
De Torqeedo motoren die worden aangeboden zijn van erg hoge kwaliteit en hebben een hoge stuwkracht.
Daarnaast kenmerken de Torqeedo elektromotoren zich door het lichte gewicht, duurzaamheid en de geavanceerdheid.
De grootste elektrische buitenboordmotoren van Torqeedo zijn niet te vergelijken met motoren van andere merken.
Het vermogen ligt zo hoog dat de elektrische buitenboordmotoren te vergelijken zijn met benzinebuitenboordmotoren.
Een veel verkochte motor aan recreanten is de Torqeedo Travel 1003.
Recreanten die op zoek zijn naar meer vermogen kiezen voor een Torqeedo motor uit de Torqeedo Cruise serie.